Diverse

Cateva sfaturi financiare atunci cand iti schimbi jobul

Cateva sfaturi financiare atunci cand iti schimbi jobul

Cateva sfaturi financiare atunci cand iti schimbi jobul

Intr-o economie dominata de lipsa predictibilitatii, stabilitatea locului de munca nu este un dat sau o certitudine. Daca te gandesti la o schimbare de job sau de cariera, nu esti singurul, ci faci parte dintr-un trend care se manifesta la nivel global. Insa, pe langa pregatirea profesionala, trebuie sa fii pregatit si financiar pentru schimbare. O perioada este posibil sa ramai fara salariu, insa acest neajuns poate fi acoperit de un credit simplu si rapid.

Creeaza un fond de urgenta pentru sase luni

Un fond de urgenta pare o idee invechita, insa e una pe care trebuie sa o iei in serios, mai ales daca esti hotarat sa faci o schimbare nu doar de job, ci de cariera. Atunci cand renunti la slujba curenta, chiar daca vei fi angajat de a doua zi, vei avea de asteptat cel putin o luna pana la urmatorul salariu, iar recrutarea, testele si actele vor dura cel putin o saptamana. Asigura-te ca ai bani de facturi, de transport si de mancare.

 Calculeaza daca noul salariu raspunde nevoilor tale

Ia in calcul veniturile actuale si socoteste daca veniturile de la noul loc de munca sunt cel putin la fel de mari. E posibil sa fii trecut printr-o perioada de proba, in care sa castigi mai putin, dupa care salariul tau se va mari. Ai taxe, rate la banca, cheltuieli cu mancarea si transportul pe care trebuie sa le platesti la timp, iar aceste lucruri trebuie sa fie acoperite de noul salariu. Mai tine cont ca trebuie sa acoperi si cheltuieli neasteptate, precum cele ocazionate de o eventuala imbolnavire sau defectiuni aparute in casa ce nu suporta amanare.

 E posibil sa nu fii angajat din prima

Mai trebuie sa iei in considerare faptul ca e posibil sa nu fii acceptat la primul job la care aplici. Sau sa fie un job pe care ti-l doreai, insa venitul salarial sa fie mai mic. Sau sa fie un job cu perioada de internship obligatorie, in care sa iei un salariu mic sau sa nu iei salariu deloc. Poate iti mai trebuie cursuri de perfectionare. Toate acestea sunt motive in plus care sa te determine sa calculezi bine veniturile dintr-o perioada in care bugetul tau trebuie restrans si dramuit cu grija.


Daca dupa toate aceste calcule ai luat hotararea de a-ti schimba locul de munca, paseste inainte cu curaj. Fii increzator in fortele proprii si negociaza la sange conditiile angajarii tale. Micile lipsuri le poti acoperi cu un credit simplu si rapid care va fi usor de returnat din noul salariu.