Diverse

Ce trebuie sa faci cand iti pierzi actele intr-o tara straina

Ce trebuie sa faci cand iti pierzi actele intr-o tara straina

Ce trebuie sa faci cand iti pierzi actele intr-o tara straina

 

Cel mai urat lucru care ti se poate intampla in vacanta este sa iti pierzi actele. Pe vreme rea poti sa te plimbi, chiar daca nu foarte mult, cand sunt revolte poti sa vizitezi alte locuri ale orasului, insa atunci cand ti s-a furat portofelul si nu mai ai acte si bani, nu ai cum sa te intorci inapoi in tara. Din acest motiv, trebuie sa iti iei toate masurile de precautie.

Daca ai ramas fara bani si fara carduri, atunci poti sa iei un credit rapid prin SMS. Avantajul il au cei care sunt deja in baza de date a institutiilor care ofera astfel de credite deoarece nu mai trebuie sa aduci nicio dovada pentru a lua banii. Din pacate, alte variante nu ai, deoarece in orice alt fel traditional iti vor fi transferati banii, trebuie sa ii ridici prin prezentarea unui act de identitate.

In cazul in care ai ramas fara acte trebuie neaparat sa te duci la politie sa reclami furtul. De acolo trebuie sa mergi la Consulat sau Ambasada pentru a ti se elibera un titlu de calatorie provizoriu. Astfel, vei putea folosi biletul de intors pentru cursa aeriana si vei putea sa treci de vama. Titlul de calatorie se emite in baza declararii CNP-ului. Acesta este valabil 30 de zile, pana la intrarea in tara si, desigur, nu poate fi folosit sa iesi cu el din tara.

Totusi, ar trebui sa fii prevazator, in special atunci cand pleci in vacanta intr-o tara straina. Fa-ti copii la buletin, pasaport, carnet de conducere, daca este cazul si de bilete de avion si pune-le intr-un compartiment mai ferit al bagajului. Astfel, in cazul in care au parte de un eveniment nefericit sa poti dovedi mai usor ca esti posesorul CNP-ului tau. In ceea ce priveste banii, pune deoparte in bagaj, poate in buzunarul unor haine, daca stai la hostel si ai colegi de camera in care nu ai incredere, o suma modica de bani. Aceasta ar trebui sa fie mai mare de cei 20 de euro pe care trebuie sa ii platesti pentru titlul de calatorie. Chiar daca iei un credit rapid prin SMS, tot este bine sa ai niste banuti la indemana.Inainte de a pleca din tara ar trebui sa vezi unde este Ambasada sau Consulatul Romaniei in tara pe care o vizitezi, pentru a fi pregatit pentru orice eventualitate. De asemenea, este indicat sa eviti locurile rau famate si sa tii intr-un loc sigur actele si banii.