Diverse

Cum iti inveti copiii sa fie responsabili financiar

Cum iti inveti copiii sa fie responsabili financiar

Cum iti inveti copiii sa fie responsabili financiar

Avand in vedere ca nu se face educatie financiara in scoli, trebuie sa iti inveti acasa copilul tot ce trebuie sa stie despre finante, despre credite rapide fara acte, imprumuturi si buget personal. Ceea ce inseamna ca daca vrei sa ai un copil care va deveni un adult responsabil cu banii lui, trebuie sa incepi din primii ani de viata educatia si in acest sens. Iata ce trebuie sa faci pentru a invata copii sa fie responsabili financiar.

Invata-l care este valoarea banilor

Este foarte greu sa inveti un copil care este valoare adevarata a banilor, avand in vedere ca cu 10 lei iti poate cumpara un pumn de bomboane iar sumele mai mari de bani, de ordinul sutelor de lei, vede ca sunt platiti cu degajare de parintii lui supermarket si el nu primeste nimic din ce si-ar dori. Totusi, joculete mici, de tipul o bomboana costa atat, ce ai putea sa cumperi in loc de bomboane daca ciocolata costa atat si iaurtul are un alt pret, iti vor invata copilul nu numai sa calculeze, dar ca exista posibilitatea ca pe viitor chiar sa ia astfel de decizii intr-un viitor.

Obliga-l sa munceasca

Desigur, nimeni nu va angaja un copil de 5 ani sa munceasca in retail. Insa, tu ar trebui sa il platesti pentru toate lucrurile pe care le face in casa. Fa o lista de castiguri pentru fiecare actiune. De exemplu, daca duce gunoiul castiga 5 lei, daca isi face curat in camera 10 lei si daca isi pune jucariile in ordine primeste 6 lei. Astfel, va invata din timp ca munca trebuie platita si va mai invata sa pretuiasca banii pentru ca a muncit pentru ei.

Ajuta-l sa economiseasca

Ideal ar fi ca banii cu care il platesti sa nu fie cheltuiti numai pe dulciuri sau alte prostioare mici. Prin urmare, atunci cand vrea o jucarie cu un pret moderat (pentru care stii ca ar putea sa economiseasca in timp util) indeamna-l sa si-o cumpere singur. Chiar daca nu vei avea succes la prima incercare, cu siguranta in timp va invata sa economiseasca pentru a-si cumpara ce doreste el.

Invata-l ce este creditarea

O alta modalitate de a-i cumpara copilului jucaria este sa ii oferi un credit rapid fara acte. Cu alte cuvinte, ii dai o parte din suma de care are nevoie si il obligi sa iti plateasca inapoi saptamanal sau lunar o anumita suma care include si dobanda care intr-un timp anume acopera intregul credit. Astfel, micutul va invata pe propria piele cum functioneaza creditarea.